Baby in couveuse in Geboortecentrum Noord-Limburg

Verzorging en voeding

Afhankelijk van de reden van opname ligt je kindje in een gesloten couveuse, open couveuse of een bedje. In de couveusesuite kunnen jullie samen (met je partner) in één kamer verblijven. Ook als je een tweeling hebt gekregen, verblijf je samen met je kindjes en je partner in een suite.


Er is 24 uur per dag ondersteuning van een neonatologieverpleegkundige aanwezig op de afdeling. Samen met een (neonatologie)verpleegkundige zorgen jullie voor je kindje.


NIDCAP

Op onze afdeling Neonatologie volgen wij de uitgangspunten van de NIDCAP-methode. Het doel van de benadering is om stress van de baby te verminderen, de ontwikkeling te stimuleren en de band tussen baby en ouders te bevorderen. De hulpverleners op de afdeling geven hier uitleg over. 


Bewakingsapparatuur

Rond de couveuse staat allerlei apparatuur voor de bewaking van je kindje. Met behulp van een monitor wordt de hartslag, de ademhaling en het zuurstofgehalte van het bloed gecontroleerd.


Eigen kleertjes

Als je kindje in een bedje ligt mag het zijn eigen kleertjes aan. Ligt je kindje in de couveuse, dan mag het een rompertje aan zodra de conditie van je kindje dit toelaat. Ook eigen lakentjes en dekentjes mag je meenemen.


Buidelen/ Kangoeroën

Buidelen wordt ook wel kangoeroën genoemd. Huidcontact tussen ouder en baby is erg belangrijk. De kangoeroemethode is een manier om contact te maken met je kindje, wat de hechting bevordert. Hierbij ligt je kindje bloot, op een luier na, tegen je eigen blote borst. Te vroeg geboren baby’s hebben weinig onderhuids vetweefsel en kunnen zich moeilijk warm houden. Door de warmte van jou als ouder blijft je kindje goed op temperatuur.

Op onze afdeling kun je gebruik maken van het Benjamin Kangoeroevest.

Voeding

Na de geboorte wordt zo snel mogelijk gestart met voeding. Afhankelijk van de toestand van je kindje wordt er gestart met sondevoeding, flesvoeding, borstvoeding, fingerfeeding of een combinatie hiervan. Ook jouw wensen worden hierin meegenomen en samen bekijken we dan wat het beste is voor je kindje op dat moment.


Borstvoeding

Het geven van borstvoeding wordt gestimuleerd binnen ons Geboortecentrum. Als je besloten hebt om borstvoeding te gaan geven, streven we ernaar om binnen één uur na de bevalling je kindje aan de borst te leggen. Mocht het zo zijn dat je kindje nog niet elke keer aan de borst kan drinken (te jong, te ziek) dan stellen we samen met jou een kolfschema op. We hebben kolfapparaten op de afdeling waar je tijdens de opname gebruik van kunt maken. Dit geldt ook voor de kolfsetjes en flesjes. Als je naar huis mag en thuis mag gaan kolven, kun je een kolfapparaat huren of kopen in de thuiszorgwinkel. Je mag dan je eigen kolfstukken meenemen naar de afdeling als je bij ons wilt kolven.


VieCuri is in het bezit van het WHO/UNICEF borstvoedingcertificaat van de Stichting Zorg voor Borstvoeding. Wij stimuleren en begeleiden ouders in het geven van borstvoeding. Naast de begeleiding door verpleegkundigen is ook een lactatiekundige beschikbaar voor extra begeleiding en adviezen. 


Fingerfeeding

Fingerfeeding is een manier van bijvoeden van je kindje en is bedoeld als het aanleggen nog niet lukt of als je kindje nog niet voldoende voeding uit de borst haalt. Fingerfeeding is geschikt om kortdurend kleine hoeveelheden voeding toe te dienen. Als het noodzakelijk is om langere tijd bijvoeding te geven, kan het wenselijk zijn om voor andere manieren van bijvoeden te kiezen.


Sondevoeding

Wanneer je kindje nog niet zelf kan drinken, wordt de voeding via een sonde gegeven. Dit is een plastic slangetje dat via de neus wordt ingebracht en zo via de slokdarm in de maag komt.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar het Geboortecentrum? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk onze bezoekregeling
  • Heeft u luchtwegklachten en is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Lees meer over de nieuwe bezoekregeling 

 

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken